Saturday, August 27, 2011

#ResepiKuihRaya : Biskut Makmur

Salam...salam...salam...


Nak cepat-cepat taip entri ni, nak Subuh pastu nak tidur balik ni (isk2 buruknya perangai)
Baiklah, seperti yang tidak dijanjikan,
mari kita belajar buat kuih raya yang simple tapi grand....

Ye..aku sudah sedia maklum sekarang dah 27 ramadan,
Sempat lagi..sempat lagi untuk buat....
Sebab tu aku nak kongsi resepi ni...


Kuih raya pertama :

Biskut Makmur Aman Damai Bukan Versi Pahang

Bahan-bahan diperlukan
  1. Tepung gandum secawan
  2. Kacang tanah yang sudah dikisar secawan
  3. Marjerin cair dalam secawan
  4. Gula kastor aka gula kisarkasihancuq (Fransissca Peter-sekadar hiasan)


Peralatan yang mesti ada

  1. Mangkuk
  2. Sudu
  3. Cawan untuk menyukat (cawan free gift beli colgate pun boleh!)
  4. Tangan
  5. Oven yang berfungsi


Baiklah, dalam mangkuk, masukkan tepung gandum dan kacang tanah yang dikisar. Gaulkan bagi mesra dan ala-ala sebati. Nampak macam perasan dah sebati, masukkan marjerin cair perlahan-lahan. Gaulkan sehingga berjaya menjadi adunan yang boleh dikepal. Biasanya tak habis marjerin secawan tu. Patikan tak terlalu lembik, kalau lembik, tambahlah tepung! Making biscuits is all about creativity! Not that measurements! *tiber emo*

Kendian, dah siap jadi doh, bulatkan bulat-bulat masukkan atas tray dan bakar dalam oven untuk 150-170C selama 25minit atau sampai rasa masak. Masaknya sesebuah kuih adalah apabila warna kuih bertukar dari doh kepada keperang-perangan dan bottom kuih nampak garing (bukan hangit ye!)

Ambil sebuah mangkuk lain yang berisi gula kisar, tunggu bola-bola tadi sejuk, salutkan gula tersebut dengan cara golek-golekkan mereka. Kalau masa panas jugak gatai tangan nak golek dalam gula, sia-sia je lah sebab gula itu akan cair sebab kuih panas jadi tak nampak la efek gula tersebut maka tiadalah guna menyiram air ke daun keladi atau dalam konteks ini, tiadalah guna menggolekkan bebola kacang panas ke dalam gula kastor..
*buat-buat paham je la yek*


Taraaa...

Kalau ikut resepi ni ...
dapatlah dalam sedulang bakar yang besar atau dua dulang bakar kecil.
Kalau nak tambah adunan, guna je la nisbah 1:1:1
*jangan ponteng kelas Math*


Ini hasil betul-betul ye bukan carian gugel. Biskut ni ada yang panggil biskut makmur Sabah mungkin sebab orang Sabah buat cara gini. Orang Pahang punya cara kena isi inti bagai lah. Tidak kuasa kan sebab kita puasa....

Baiklah. Selamat mencuba *gaya rancangan masakan kat tv*

love,
jefri


p/s : kalau nak buat biskut Mazola, ganti marjerin dengan minyak Mazola, kalau tak mampu, minyak masak pun boleh, pastu tekap dengan acuan bunga-bunga, letak sebelah kacang tanah kat atas sebagai hiasan. God knows how easy that is...
p/s : suka hati aku lah nak tulis resepi ke nak tulis kisah aku ke apa! Ni blog aku! *tiber emo kali kedua*

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...