Tuesday, December 13, 2011

Batu Belah Batu Konkrit

Salam...salam...salam...

Dalam kesibukan perjuangan kpop dari semua pihak, apa kata kita tinggalkan itu semua sebentar dan kita layan lagu ini *stuktur ayat tak berapa nak sync*



Hebat kan? Pomm Pomm!
Penuh kemelayuan yang tersurat yang tersirat. Aku memang suka lagu kemelayuan nih walaupun wajah persis pan asian *pommm*

Lirik dia syok banget deh tambah dengan muzik gabus, violin dan piano yang simple...
Tak lupa suara Azlina Aziz yang perghh...lomak cili api...
Remember her days? KLIK

Mari aku kopipes lirik lagu ni dan jadikan dalam bentuk statement:

Wahai anakanda ku sayang, ke mana hilang budaya? Diculik piring terbang atau ditelan buaya?
Tiada peluang tiada ruang. Semua mahu cepat kaya. Pabila semua dah hilang, barulah hendak percaya

Cukuplah semua ini, hati bonda tersepih. Biarkan bonda pergi. Dimakan ditelan batu belah batu konkrit.

Wahai anakanda ku sayang, kenapa gadai pusaka? Sebab cinta atau wang? Atau kerna kurang peka?

Seperti lalang-lalang; suka belok suka leka. Ikut telunjuk bayang-bayang. Akhirnya diri terluka.
Melihat semua ini, hati bonda menjerit. Lepaskan bonda lari. Dari dihimpit putar belit, masyarakat hipokrit.

"Wahai bonda jangan merajuk, bonda jangan makan hati. Anakda disini memujuk dan anakanda takkan berhenti. Kini sekadar impi. Baru faham semua ini. Bonda tolong jangan pergi, maafkan anakmu..."

Cukuplah semua ini. Hati bonda tersepih. Biarkan bonda pergi dimakan ditelan batu belah batu konkrit dari dihimpit putar belit, hamba duit, masyarakat hipokrit.

Bonda rela dimakan ditelan batu belah batu konkrit.....


Read more: http://www.liriklagumuzika.com/2011/12/lirik-lagu-batu-belah-batu-konkrit.html#ixzz1gPA4HdNP



Tu diaaa....lirik tersurat pun dah terkesima (for some lah) yang tersirat bagi yang berfikir pun of course la kan (for some lah)

maka, sekian dulu gue ngupdate beloggg...

love,
jefri


p/s : Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung. Kalau kena pijak, pandai-pandai lah bertarung ;)


Saturday, December 10, 2011

ANTM ALL STARS FINALE dramaaaa

AMARAN AWAL: INI ADALAH LUAHAN RASA BERKAIT DENGAN ANTM ALL STARS FINALE. IF THIS IS NOT YOUR CUP OF TEA, FIND YOUR OWN COFFEE. Thank you <3

Salam...salam..salam...

Stress..stress. stress..

Sebagai intro,

Final all stars Americas next top model adalah Lisa, Allison dan Angelea.
Yang Angelea tu sangatlah aku takjub dan pelik tengok dia bertahan.
Maka timbullah isu konspirasi Tyra nak menangkan dia. Maybe.

Lepastu, untuk final episod ni, kucar-kacir...huaaa...hadoo
Pemilihan gambar cover girl pun tah pape.
Final runway, hadoiiii...over, macam masa final cycle12 yang main lumpur tuh, kali ni masuk pool renang-renang, gantung-gantung, catwalk dengan lagu sendiri. Worst!

Tapi nice....Still the best runway masa final cycle 7 yang mad crazy bride runway.

And the most shocking out of all, Angelea being disqualified!
Huuu...tak pernah-pernah terjadi.
Setelah melakukan sedikit rujukan google, aku bersetuju dengan teori Angelea yang jadi juara tapi dia dah hebohkan kat fb ke twitter ntah sebelum final episod ditayangkan. Hali ni telah melanggar perjanjian dengan production house semua tu la..Hujah ini dikuatkan lagi dengan judging dibuat di LA instead of Greek. Nampak sangat reshoot....

Dan aku yakin sangat siri ini semakin tidak relevan...

Kesimpulannya, Tyra akan jadi tak tentu arah....

Sebagai lampiran:



Aku yakin yang ada jek shoot yang lagi baik dari nih..



was a winner...(strongly believe)
though the photoshop is here and there..


The winner. Walaupun 2nd hand trophy,
 tak ape lah, memang secara dasarnya Angelea tak pernah patut menang, 
drama jek lebih...
Lisa ngan Allison sememangnya layak top 2.


Sekian, terima kasih.

love,
jefri

p/s: haish. itulah orang tua-tua cakap, kerana mulut badan binasa..elok-elok dah menang pi gatai tangan heboh, kan tak pasal-pasal melepas...tapi hikmah dia tak payah la aku nak kenang Angelea sebagai salah satu  winner ANTM..tapi still dia memalit sejarah ANTM..


Sunday, December 4, 2011

Jangan Ditiru...

Salam...salam..salam..

Tuu dia tajuk..macam tajuk filem Ahmad Idham Pierre Andre kan..
Tak lama nanti keluar la tu at least drama bersiri kat Astro kan...
Baiklah.

Sekarang pukul 3 dan we just cut the fats i mean craps.

Intro, tetap nak intro ni, kat facebook ni macam-macam benda kita share. Ada yang masuk akal, ada yang tak logik, ada yang kelakar, ada yang unik, ada yang pelik, ada yang berguna, ada yang sia-sia dan sebagainya.

Kali ni, mari kita bawakan pula video yang dirasakan hangat sejak dua menjak ni, yang ni aku kategorikan dalam kategori kelakar seram. Tau camne tu? Saksikanlah :

(sila skip kalau malas)






Bagi mereka yang malas nak tonton atau sayang bandwidth nak download,
meh sini aku rumuskan dari sudut pandangan mata bersinarku suci murni hatikuuuuuuu


  • Basically, ini adalah sebuah talk show di Indonesia yang bernama D'Show yang membawa kisah tentang ibu dan anak lelaki yang mengongkek sesama mereka aka menjalinkan hubungan suami isteri di ranjang.
  • Si ibu terlalu merindui menyayangi si arwah/mendiang/late suaminya lalu menggunakan anak lelakinya ittewwww yang bernama feri atau pherry atau ferum (oh itu besi!) sebagai galang ganti khususnya di ranjeng! Si ibu siap confessed yang semasa mengongkek itu, dia membayangkan suaminya yang dirindui itu.
  • Si anak pula, kerana takutkan diusir oleh ibunya, plus with his unconditional love(literally), dia pun dengan rela menadah dirinya seperti ziana zain menadah gerimis. *takde kaitan sangat*
  • Dan pabila kau kata kaumahu jumpa aku, eh salah, dan pabila diajukan persoalan mengenai dosa pahala, si ibu  bilang, "Ngapain donk guwe mau maloo, guwe bukannya berjina sama owang layen! SaMa anAk kAndUnG guWe la teWwww" 
  • Dan selebihnya sila la download sendiri. Penonton di studio pun sporting! hoyeah! Good crowd! -_-'
  • Emangnya kalau dasar napsu, banyak sekali kecelakaan yang bisa berlakuh. Guwe enggak pasti syiapa mereka, islam ka, kristian ka, buddha ka, yang paling fenting, suma agama enggak benarin hal demikian terjadiiiiiiiiiiii....Kayaknya, mereka ini bener-bener lost their mind. I just cannot take it anymorrrrrrrrrrre.


Oleh itu, cukup-cukuplah aku feeling sebagai salah satu watak dalam siri sinetron kegemaran adik guwe, Setiap Isnin hingga Jumaat, 6.30petang, astro ria,  nada nada nada cintaaaa tu.
Kita sebagai makhluk berakal, beragama, sihat walafiat dan boleh mengawal refleks, tutur kata dan budi bicara ini seharusnya tahu lah. Common sense laaa...kalau duduk hujung negara mana pun, takyah pergi sekolah pun tahu mana baik mana buruk, bumi ni kecik jek...

love,
jefri


p/s : Harap-haraplah ni sebenarnya troll orang Indon ala-ala prank gituh nak kenakan orang Malaysia yang kayaknya makin ramai ya asyyyik mengutuk di youtube dan fesbuk. At the end, si ibu sebenarnya nek wok versi Indonesia yang gemarin anak hekannnnnn....Better la kan dari skandal ibu-anak tapi till dosa zina kan.

Eh tak kenal nek wok? Bakpenye?Oghe ganu hok dok  nikoh same laki mudeeeee....Hok dok pose kat tiang sementara nunggu abe dio kuar serenti tuh..dop kenal gok?

p/s 2 : no offense to Indonesian n Terengganu people ye..;)
Saja nak bagi meriah sikit blog yang sepi inniew. Sajew jewwww...

Sunday, November 20, 2011

American Horror Story. Sebuah Review.*eceh*

Salam...salam...salam...

Lama sudah tidak bersua, mari high 5 semua!

..............

Ok.  Nak cepat sebab malas lambat-lambat,
hari ni aku nak review dan berkempen untuk satu drama US yang bagusss..
iaitu

AMERICAN HORROR STORY..

jap nak google image..




..................


Ok. Bacaan lanjut mengenainya ada di wikipedia.

My two, three, four, five and six cents are:


  • The creator is Ryan Murphy with someone-i-dont-know-n-shud-i-know? Thus, Ryan Murphy of wacky wiki wiki crazy teeens of Glee and Popular (once upon a time history), now come with this handful fruit (buah tangan terbaru-ayat wartawan melesia kan?), this sick, scoopy, creepy, psychotic, but brilliant horror story.
  • The plot is as simple as a new family of Harmon moved from Boston to LA after the wife had a miscarriage as well as dealing with the cheating husband. 
  • The additives, coloring, aspartame, MSG, salt, butter, and sugar of this show is, the haunted house that they moved in. The house has its story. Former residents (owners, maid, could be anyone) of the house, mostly died in the house, are not in their respective peace. They come back to the house and haunting/visiting it.
  • Each episode brings next story which I believe there are so many things and plots to reveal and I wonder how many seasons will this series last?
  • The characters are so brilliant. Grammy and Golden Globe can give them trophies now.
  • My favourites are Down's, the maid (women see her as an old lady, men see her as a sexy, young lady), the daughter, the ghosts or guest stars, the wife, the hubby, the neighbour, the basement (not a character actually) as concluded, ALL.
  • So, tak kenal maka tak cinta, this show is highly recommended to be downloaded, or anyone near UKM Bangi (statement jual shawl sangat!) can take it from me, FOC of course because I wanna spread the love.


Sekian dulu karangan BI SPM dari saya yang bertauliah tiada dalam hal mengereview.
Segala kesalahan grammar harap dimaafi.
love,
jefri


p/s : episod 1 agak lucahs...sila tutup mata....well, pilot episode kan..
p/s 2 : Pernah tengok Heroes? Sylar yang zalim itu kat sini jadi gay couple ghost. Aiyyo.
p/s 3 : Season 2 has been renewed. Semoga Ryan Murphy tidak mengapa-apakan dan memperkotak-katikkan siri mendatang sebagaimana yang beliau telah lakukan kepada Glee.
p/s 4 : eh, leh download di sini.
p/s 5 : dan aku tak rasa aku nak Malay Horror Story...cerita-cerita Prof Penang tu pun banyak yang horror scary, kelakar seram gitu..

Friday, November 11, 2011

Teknologi Pemacu Kemajuan!!!

Salam...salam....salam...

Tu dia tajuk entri ala-ala kempen kemerdekaan kan?
Maka, sempena hari Jumaat ni, sama-sama lah kita bakar semangat perjuangan dalam diri kita.
Perjuangan itu banyak cabangnya. Pandai-pandailah nak hidup yek...

..........

Sebenarnya, nak tepek print screen yang aku buat ni jek.
Sebelum tu, nak dikhabarkan dan di-amaran-kan terlebih dahulu,
Bukanlah aku nak menunjuk ke nak apa ke kan..tapi nak berkongsi..
Tapi dalam masa yang sama, nak menunjuk dan berkongsi lah..(?)

Ok, secara intro, aku buat latihan tutorial kimia organik 3,
pasal kumpulan dwifungsi (PPSMI kan mansuh...)

Pening-pening tengok nota ngan journal ngan gugel,
aku mengambil pendekatan yang belum pernah aku lakukan sebelum ini...
*bunyi seram berlagu*
Dalam banyak-banyak solution manual di internet, aku secara rawak sambil berharap telah memilih seorang ahli akademik di luar negara, lalu aku menghantar emel sebagai tanda usyar kot-kot dia boleh tolong jawabkan soalan tutorial aku tuh...Kalau lepas yang tuh, leh la aku pelan-pelan bagi dia semua soalan suh jawab dan akhirnya setiap kali ada tutorial organik chem, dia yang jawabkan..
HAHAHAHAHAHAHA...*gelak perangai tak senonoh*

Namun aku percaya, itu sebenarnya tugas seorang pelajar yang telah diberi mandat dan kepercayaan oleh semua orang. Aku sesaja je hantar emel kat alamat emel yang entah wujud ke tidak pastu tatkala dapat first reply pun aku dah rasa syioks.....

Banyak cakap plak kan....-_-'





malas nak watermark ke waterkaler ke, censored ke apa..malaihhh

Maka, itulah kisahnya....Saja jek nak menyelit kat blog ni..
Haish...nak keluh banyak-banyak rasa macam tak bersyukur plak kan..

Eh, lepastu nak bagitau yang aku adalah antara pembaca tegar blog keretamayat.
Pada satu hari (which is today), kat fanpage fb keretamayat, ada status yang best lalu aku pun suka (like)
Pastu tengok ramai(lebih dari satu) yang mohon share-lah, izin share-lah...
Pastu, haish, tengoklah...


nota : nama fb aku adalah Jefbree Van De Kamp. 
Aku pun da bosan ngan nama ni, nak tukar tak boleh, 
fb tak bagi dan bukan itu yang aku nak ceritakan di sini......


Takdelah batak mana pun kalau kena macam tu tapi aku suka sebab usaha dan cara aku diiktiraf di peringkat antarabangsa mahupun tempatan *tiber*
Dan bukan juga aku ni gila glamer *sambil menatap jumlah blog follower yang ciput*

Apa-apa pun, mesej yang ingin disampaikan adalah, teknologi adalah salah satu perkembangan kemajuan manusia yang mempunyai pelbagai manfaat mahupun mudarat. Bak kata bapa toksikologi, Paracelsus (kot),
beliau buat Press Conference (PC) dan mengeluarkan statement :

"All things are poison, and nothing is without poison; only the dose permits something not to be poisonous."

Atau juga bermaksud, argh! Jangan ponteng kelas BI!

Dan PC itu berakhir dengan jamuan ringan teh kosong dan karipap beberapa ketul..

Sekian dulu,

love,
jefri


p/s : sebenarnya nak tulis banyak benda, tapi malas. Selamat berhujung minggu ;)
p/s 2 : eh, nak tutorial cara nak buat print screen ke? Nantilah..........

Saturday, November 5, 2011

Fakta : Salam Aidiladha.

Entri kali ini mungkin bersifat factual atau berfakta namun dipengaruhi oleh pandangan peribadi penulis. Entri akan menjadi bosan kerana bersifat fakta maka yang takde keje je boleh baca entri ni sebab entri ini berbentuk fakta, tapi fakta ni dipengaruhi oleh pandangan peribadai penulis maka yang ada keje tu baik tinggalkan saja entri ini dan teruskanlah kacau rendang, bakar lemang atau tukar langsir sebab entri ini bersifat fakta dan seterusnya.........................

Salam...salam....salam...

Salam aidiladha.

Pertama sekali, umat Islam mempunyai dua perayaan besar iaitu Aidilfitri (1 Syawal) dan Aidiladha (10 Zulhijjah). Aidilfitri atau Hari Raya Puasa merupakan hari kemenangan (atau bulan) bagi umat Islam yang berjaya berpuasa penuh sepanjang bulan Ramada. Wbgaimanapun, mereka yang tak berpuasa turut meraikan Aidilfitri mengalahkan orang yang berpuasa khususnya dari segi persiapan. Aidiladha pula merupakan hari simboliknya pengorbanan Nabi Ibrahim (maklumat lanjut sila rujuk buku agama) dan juga tempoh melakukan ibadah haji (maklumat lanjut sila rujuk buka agama). Oleh itu, tidak hairanlah jika ada yang memanggil Aidiladha sebagai Hari Raya Haji atau Hari Raya Qurban tetapi majoriti memilih Hari Raya Haji.

..........


Penjelasan lanjut mengenai perayaan ini dari aspek keagamaan bolehlah diajukan kepada mereka yang bertauliah untuk memberika ceramah sebab aku takde tauliah, nanti kena tangkap. I tak rela you....


Sekadar gambar hiasan...

.........


Jadi, mari kita singkap fakta-fakta menarik atau trivia yang telah aku fikirkan beberapa saat sebelum meluahkannya dalam bentuk penulisan di entri ini.


  • Raya Haji lagi meriah berbanding Raya Puasa di Kelantan dan Terengganu. Tapi aku ada tanya dorang, tak jugak, mungkin mulut ke mulut je ni macam asyik cakap jek, lama-lama dah jadi cop yang Raya Haji  lagi meriah berbanding Raya Puasa di Kelantan dan Terengganu. Kalau nak diikutkan, belah sana memang agak islamik la berbanding belah lain *belah mana tak tau* maka Raya Puasa yang majoritinya disambut dengan hiburan suka-suki huhahuha dielakkan oleh belah sana jadi Raya Haji menjadi meriah tapi kalau meriah, mesti ada huhahuha gak kan. Eh, tak tau. No comment plis.
  • Raya Haji kat negeri-negeri lain selain Kelantan dan Terengganu di Malaysia adalah tidak semeriah Raya Puasa tapi fakta ini menjadi keraguan oleh sebab cerita di atas.
  • Raya Haji di negara lain tak tau.
  • Daging korban biasanya diagihkan ke seluruh kampung. Biasa sekilo sorang tapi yang tolong buat kerja (sembelih, lapah, cincang) dapat extra la dan kadang-kadang dapat upah duit oleh orang yang melakukan korban itu. Sistem kuota 'Satu Family Satu Bungkus Daging Satu Malaysia' mungkin dilaksanakan jika sumber adalah terhad. Kalau tak, sape yang beratur mesti dapat tak kira ko satu family beratur.
  • Juadah klise macam biasa lemang, rendang dan ketupat. Kuih raya macam Almond London, Tat Nenas, dan Tempeyek adalah sangat jarang dijumpai sebab kebanyakan rumah mengambil pendekatan membuat makan-makan untuk dijuadahkan seperti laksa, mi kari dan mi sup.
  • Setakat ni, tak pernah lagi aku pergi mana-mana rumah terbuka Raya Haji.
  • Rancangan di televisyen tidak sekencang macam Raya Puasa dan kalau ada mestilah tema klise pasal pengorbanan keluarga susah nangis-nangis dan pergi Haji tapi takde duit tapi ending dapat pergi Haji.
  • Lagu-lagu raya tidak banyak dimainkan sebab sumber yang terhad. Lagu raya yang tidak mengandungi lirik Aidilfitri dan Puasa boleh dimainkan. Sebagai contoh tadi siang aku dengar lagu Balik Kampung, Sepasang Kurung Biru dan Indahnya Beraya di Desa di corong radio. Lagu yang bertemakan Aidiladha paling popular adalah yang mengandungi lirik, Seruan haji.....telah tiba lagi...menunaikan ibadah..panggilan baitullah' (sila youtube untuk keseluruhan lagu itu.) dan lagu Setia KuKorbankan dendangan Fauziah Latiff adalah takde kaitan dengan Aidiladha. 
  • Mengunjungi pusara adalah tidak sefofuler sewaktu Aidilfitri.
  • Kunjung-mengunjung, pergi beraya dalam kalangan kanak-kanak dan pemberian duit raya masih ada tapi, macam biasa, tidak sehebat sewaktu Aidilfitri.
  • Kepulangan ke kampung halaman adalah tidak penting sangat dan bagi pasangan yang berkahwin, isu balik kampung siapa? tidak begitu diperdebat sangat.
  • Solat sunat Aidiladha dan Aidilfitri lebih kurang la sama banyak meriahnya.
  • Dan sebagainya.


Maka, dengan ini, saya gulungkan, tak kira Aidilfitri ke Aidiladha ke, masing-masing ada keunikan dan keistimewaan masing-masing. Saya akhiri entri ini dengan mengucapkan Salam Aidiladha, berkorbanlah demi kebaikan agama, sucikan hati seperti sucinya hati para jemaah haji. Sekian, terima kasih.




love,
jefri

p/s : Esok kalau solat sunat Aidiladha, disunatkan untuk makan selepas balik daripada solat sunat itu.
p/s 2 : Entri ini sangat tidak reliable untuk dijadikan sumber tesis bagi apa-apa tajuk berkenaan.




off topic : ini aku pergi dinner kos sesi 2011/2012 dengan pakaian haji. 

Thursday, October 27, 2011

Kisah-kisah yang lalu usah dikisahkan.

Salam...salam...salam...

Kejap ye nak sapu segala mak nenek habuk kat sini...


ok done...*aiyyyo selambak*
............

Ok. Semalam hujan. Hari ni belum hujan.
Jadi aku mengambil keputusan untuk tidur semalam dan aku bermimpi aku update blog.
Isi kandungan entri yang aku tulis (baca : dalam mimpi) merupakan yang telah aku plan sebelum aku tidur semalam lalu aku berpendapat, cis, tak kreatif lagi otak aku ni...Cuba mimpi tulis entri lain, mesti otak aku ligat berfikir kan...

Semalam aku mimpi aku update blog dalam bentuk points. Demi menghormati mimpi aku semalam di kala hujan lebat melewati kamarku beradu, aku turutkan kemahuan fikiran ala-ala fauziah latif, eh?


Baiklah, mari kita teruskan..uhuk uhuk..*tawa kecil si pojiah latif*


  1. Last weekend, 21-23 Okt 2011 aku baru usai mengikuti program interaksi forensik di Pulau Pinang dan bukan itu yang aku nak ceritakan di sini, lain kali kalau rajin aku cerita (baca : kalau rajin)
  2. Penang trip tu aku jadi ketua pengarah dan macam biasalah kan dan bukan itu yang aku nak cerita di sini dan takkan cerita kot pasal perangai sorang-sorang yang macam.......eh, tak nak cerita lah!
  3. Gambar-gambar kat Penang sangat meriah dan boleh ditonton dengan percuma di fb aku. Sila add kalau berminat (kat sidebar blog ada link kalau tak silap, kalau takde, lantak lah!)
  4. Oh, aku beli henpong baru!

    Sekadar gambar hiasan.
  5. Aku beli sony ericcson experia mini pro emeritus in senior profesor madya tansri datuk tun dato' atau singkatannya Baby Ya. (Baby sebab baru, Ya sebab Experia, puas hati? )
  6. Henpong lama dah masuk air masa tengah merempit dalam hujan pergi KTM atas urusan ASTRO yang cegampang dan bukan itu yang nak diceritakan di sini tapi merasalah aku travel (lah sangat) ke Maluri untuk ke Astro Services Centre. Siyes weh ko leh tengok air dalam skrin ala macam mainan masa kecil-kecil dulu yang ada sprinkles lah colorful sparks pejadah tah pastu ada gelung-gelung kecik ko goyang-goyang masukkan dalam dua batang plastik yang terjojol..ala...tak paham sudah!
  7. Dengan kamera 5mp, HD, touchscreen dan juga keybod disertakan jika slide, menggunakan Android 2.3.3, dan lain-lain fungsi, maka, nikmat yang mana lagi aku dustakan?
  8. Namun, kuota pengambilan makanan dan berjimba-jimba perlu dikawal kerana aku telah menghabiskan duit kerajaan sebanyak rm780.
  9. Charger laptop aku rosak. Rosak secara rasmi. Kalau sebelum ni, kejap elok, kejap tak elok, kali ni dah 3 hari tak elok-elok dan setelah puas menumpang charger orang lain sehingga dijegil, maka aku terpaksa beli yang baru tapi bukan ori tapi ok lah janji aku boleh guna dan disedapkan hati dengan 6 bulan warranty, maka jadilah, rm95 dan rm5 lagi aku beli card reader sebab nak transfer gambar-gamabr dari baby Ya ke laptop setelah ebrhari-hari aku cuba install PC Companion Sony Ericsson tapi tak lepas sebab internet asyik buat hal jek maka jumlahnya RM100.
  10. Kalau ada mana-mana staf JPA yang baca entri ni, tolong la naikkan elaun biasiswa. Hari tu aku makan nasi portion sederhana, bergedil, sosej sebatang tu dipotong tiga aku amek dua, sardin seketul takdela panjang mana dan air neskafe panas dekat kafe fst tu aku kena bayar rm6. Perit jiwa tau! (aku tak amek gambar sebab aku bukan blogger tegar, wohaa!)


Ok lah. Mengada-ngada pulak aku ni ye. Akhir kata, ada banyak lagi benda nak cakap/tulis tapi sekarang nak layan cerita-cerita huhuhuhu  finally I get my life back even for a short time katanyerr...

love,
jefri


p/s : Harry Potter part 2 BRRip dah keluar! Download lah di sini kalau leh, download yang mediafire link ye sebab dah banyak kali dah kot aku bagitau kebaikan mediafire link kat sini! *tiber emo*

Monday, October 10, 2011

Falling In Love not-so-offical-video-clip dan sebagainya.

Salam...salam...salam...

Hari ni sebenarnya gembira tapi tak gembira. Cane tuh?
Gembira sebab biasiswa udah masyuk.
Tak gembira sebab hutang keliling pinggang melingkari segenap tubuh.

Tadi baru lepas bayar yuran. fuh legaaaa..




Kemudian, aku dah takde mood nak tulis..


......................


(seketika kemudian) 

Eh, eh tau tak Dato Siti Nurhaliza ada buat album Inggeris? *senyapsunyi*
Pastu single pertama beliau, Falling In Love / I'm Falling In Love tu,
Ada official video klip..tapi kat youtube dah diremove..
Alasan apataktau..

Kononnya music video itu penuh keheyynaaan?

Nasib aku antara penonton dan pendownload awal muzik video itu,*tepokmontot*
maka, kalau korang nak gak, meh sini aku nak share sebab aku rajin...

DOWNLOAD DI SINI

Tu diah...
Dan komentar-komentar aku adalah :


  • Konsep flashmob; modern ke? Zaman P Ramlee lagi dah ada (rujuk citer Musang Berjanggut)
  • Jalan cerita takde kaitan sangat dengan lirik dan lagu. Kot?
  • Guna one-take camera only...Cubaan berani mati nih. Ala-ala konsep vlog
  • Setting kat Bukit Bintang dengan hadek-hadek berpeleseran dan berflashmob lah. Hurmm.
  • Siti pakai purple, blaus, pastu jadi centre (ofkosla kan). hurm. Makcik-makcik sangat
  • Ada part yang ramai-ramai menari da macam senamrobik 1Malaysia pimpinan kak Ros?
  • Dan sebagainya yang macam lah aku ni hebat sangat nak kritik video klip siti nurhalijah plak tu kan dan apa-apa hal pun ini pendapat peribadi aku sebab tu aku letak kat blog, kalau aku giler glamer aku print entri ni pastu aku tampal kat bus stop berhampiran ! *tiber emo*


Setakat ni, Siti ada banyak perubahan terutama dalam pertuturan bahasa Inggeris.
Sebagai bukti :



Not bad lah kan...Yang penting dia kaya dan isteri kepada Datuk K yang macho itu. Kita ada?
Sesungguhnya hanya ada satu Datuk K di Malaysia ni dan suami Umi Aida pulak adalah Abang K. Juga macho dan penuh stamina. Eh?

Apa-apa je la kan. Sekian entri rojak.

love,
jefri

p/s : I do really need to control my urge(s) of buying gadgets and spending on meals.
(ada kaitan tak ngan isi entri? suka hatilah kan....)

Wednesday, October 5, 2011

Pendapat bodoh artis tentang hukum hudud!

Salam...salam...salam..

Pendapat bodoh artis tentang hukum hudud!

Tu diah tajuk! Siap ada tanda seru lagi..Marah sangat ler tuh...
Suka sangat nak guna key word yang hot-hot pastu nak up-kan trafik la tuh!
*calit ekebal*

Ok. Isu yang ingin diketengahkan adalah perlaksanaan hukum hudud.
Sesungguhnya isu ini sudah dipolitikkan, disosialkan dan diekonomikan.
*konsep politik, ekonomi, dan sosial*

Dan sesungguhnya isu ini semakin hangat diperkatakan sejak our beloved muahmuah PM, Dato Seri Najib Tun Abdul Razak berkata bahawa kerajaan tidak akan melaksanakan hukum hudud di Malaysia (sila rujuk youtube)

Dan tempat yang paling hangat diperkatakan semestinya di facebook diikuti dengan kedai kopi dan warung-warung pinggiran.
(nota : dalam benci-benci facebook baru pun masih lagi ek melangut kat situ)

Jadi, long story short, memetik daripada petikan akhbar Sinar Harian berkerlipan :



klik lagi untuk lebih kepuasan...
(sesunggunya berdiam itu adalah lebih baik dari berkata-kata kan?)


Dapat baca tak? Kalau tak nampak, rabun la tuh, maka dapatkanlah contact lens korea yang bisa membundarkan bijik mata dan tampil dengan pelbagai warna yang bisa memikat jejaka-jejaka yang gampang dipikati
(baca : laras bahasa Indonesia)

Maka, andai aku menjadi artis atau tak yah nak tunggu masuk audition pastu cakap kat kamera pasal aku nak  jadi artis sebab nak tolong family pastu nyanyi lagu sedih-sedih sambil background tayang gambar keluarga susah yang aku curik kat tv3 bersamamu punya arkib maka aku akan dapat undian dan kalau tersingkir awal pun aku jadi artis gak la, atau kalau wartawan datang masa aku tengah lepak-lepak dalam dewan kuliah sambil menunggu subjek seterusnya masuk,

Sambil membetulkan cermin mata, menutup buku Kimia yang ya amat tebal dan membetulkan tali leher, aku memandang ke luar jendela sebentar (dewan kuliah mana ada jendela la weh!), aku pun berkata dengan nada beralun dan disertai soprano koir dan whistle, 

Hukum hudud adalah hukum Allah dan sebagai umat Islam, saya sangat menyokong perlaksanaan hukum hudud kerana hukum hudud adalah perintah Allah. Siapalah saya yang terlalu banyak dilimpahi nikmat Allah sehingga tak tersyukur olehku, ingin menolak hukum Allah.

Pada pendapat saya, mereka yang menolak hukum hudud adalah mereka yang salah faham. Mereka ingat setiap kesalahan tidak perlu dibalas. Mereka perlu ingat bahawa hukum hudud dapat menjaga umat daripada berbuat kemungkaran sama ada sebelum atau selepas melakukannya. Mereka menganggap bahawa hukum hudud adalah kejam! Mereka mempermain-mainkan hal ini kerana mereka tidak mengambil serius akan hal ini. Dengan lebih tepat lagi, mereka tidak kena pada batang hidung mereka.

Cuba kalau rumah mereka dimasuki pencuri dan kecurian laptop atau handphone atau apa-apa lah, pasti mereka akan cakap," Vavi betul la sape yang curi ni! Kalau aku dapat, aku belasah sampai mati!" 

Padahal dalam hukum hudud, cuma potong tangan jek. Pencuri akan insaf (insyaAllah) dan orang ramai akan berfikir banyak kali sebelum mencuri (insyaAllah). Then, hukuman siapa yang lagi kejam?
Cuba tengok kes peragut yang kantoi. Ada kan yang kena belasah sampai separuh nyawa melayang dan ada yang mati but yet, the statistic is still increasing and still happening.

Dalam kes skandal pulak. Ada isteri yang dapat tahu suami skandal, nak dipotong anunya, atau ada yang menembak mati sendiri suaminya. Memang patut mati pun kan tapi perlaksanaan tanpa hukum hudud akan mengakibatkan si siteri disabitkan bersalah sedangkan memang si suami patut mati melalui sistem hudud-rejam sampai mati sekali gus memberikan pengajaran dan mungkin kestabilan emosi kepada isteri. (hujah longgar)

(nota : skandal dalam konteks ini = zina )

Dan ada banyak lagi contoh lain. Jadi, saya membuat kesimpulan bahawa hukum hudud tidak mahu dilaksanakan di Malaysia kerana masih ramai yang belum puas berbuat dosa dan menganggap bahawa umur akan panjang dan akan ada satu senggang masa pada usia tua untuk beribadah dan beraubat (terpengaruh dengan drama Melayu la tuh) sehingga batu yang disujud menjadi lekuk dan pipi menjadi tirus kerana banyaknya menangis kerana takutkan Allah.

Maka, janganlah risau dengan penganut agama lain kerana selagi rakyat bukan Islam berada di bawah pemerintahan negara Islam, mereka wajib mengikuti peraturan dan hukuman yang disediakan kalau tidak, sila lah pergi ke  negara lain. Bukankah dengan cara ini, semua rakyat (baca : tak mengira bangsa dan agama) akan kurang atau tidak melakukan dosa dan kemungkaran dan negara akan aman kan?

Oleh itu, saya rasa, awak, wartawan perlu blah sekarang sebab lecturer saya dah sampai tu. Beliau garang woo...Nanti dia tanya soalan, awak tak dapat jawab, awak akan ditertawakan seisi dewan kuliah yang tidak mengenal bangsa dan rupa.

..............

Itu je lah kot. Penat la taip. Esok ada kuiz, tak baca apa-apa lagi. Dah la lecturer garang, kan?
(baca : kuiz bukan kuiz yang ada lampu-lampu; buzz..
Saya pilih A. Yeay! Gerak Geri Gasing! Bukan gitu ye!)

...........


love,
jefri

p/s : backstage : ala, jepree! cakap boleh lah! habok pun tarak...
p/s 2 : ehem, siapa tu? Gi men jauh-jauh...~
p/s 3 : Cegahlah kemungkaran dengan kuasa. Jika tak mampu dengan perkataan, Jika tak mampu, dengan hati (tekad)
p/s 4 : Kuasa mengundi juga tergolong dalam kategori cegah kemungkaran dengan kuasa kan?
p/s 5 : Ini adalah pandangan peribadi penulis dan penulis bukanlah terikat dengan mana-mana ahli BADAR (badan dakwah dan rohani), parti politik, mahupun pertubuhan bukan kerajaan. Penulis hanyalah seorang manusia biasa yang tidak glemer di dunia maya tetapi femes di dunia nyata *matila*

Friday, September 30, 2011

eh, mana kaitannya?

Salam....salam...salam...

Sekilas update untuk mengkhabarkan kalian bahawa aku masih ingat password blog ini dan juga sebagai token penghargaan buat hadirin-hadirat yang sudi melangut di sini dari hari ke hari menantikan entri baru tanpa rasa jemu dan pilu *panggggggg kena baling selipar jamban*

Amboi. Aku sekarang makin perasan sibuk. Bertambah-tambah perasan sibuknya.
Mana sibuk tu, mana sibuk nih. Haish. Harap semua bertenang ye.

Lagi satu, sekarang ni American TV Series melimpah ruah bagai cendawan tumbuh selepas hujan *esei SPM* Itulah. Sekali ada, berlimbun-limbun mari tapi sekali takde, kosong je la. Takde pape yang nak didownload.
Meh sini aku listkan the latest season yang available :

  1. Desperate Housewives Season 8 Isnin
  2. Glee Season 3 Rabu
  3. America's Next Top Model All Stars Cycle 17 Khamis
  4. The Vampire Diaries Season 3 Khamis
  5. The Amazing Race 19 Khamis kot
  6. Gossip Girl Season 5 Taktau 


Nak download kat mana? Nanti kalau aku dah tak perasan sibuk, nanti aku bagitau.

Itulah antaranya. Mana sibuk nak download lagi mana nak mencarut-carut kat line wifi yang sangat sakitkan hati, jiwa, dan raga. Mana nak makan mana nak minum mana nak berak nak kentut dan kuskus dan sebagainya. Mana nak berprogram lagi mana nak pergi kelas lagi mana nak assignment lagi mana tanda soal nih????????????????

Maka, MANA itu sudah jadi tanda tanya yang popular sekarang bagi aku. Bercakap mengenai tanda soal, aku nak soal korang pasal Matematik dan Kaunseling. Eh mana kaitan?

Jom skodeng :

Kalau A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

sama dgn 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

jadi...
...
H+A+R+D+W+O+R+K = 8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

K+N+O+W+L+E+D+G+E = 11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%

L+O+V+E=12+15+22+5= 54%

L+U+C+K = 12+21+3+11 = 47%

Ini sume x dpt markah penuh...

tapi “attitude”

A+T+T+I+T+U+D+E = 1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

Attitude paling penting... :)





Rimas aku tengok benda ni sekarang dah menular kat facebook dan dijadikan status.
Well, biasa tengok kat program motivasi la kaunselor sekolah cuba membersihkan hati ktia dengan kata-kata semnagat bila saya sebut SPM kamu kena jerit BOLEH!!!!! dan perkataan lain maka selepas beberapa hari kemudian, or worst jam, maka laungan tinggal laungan.

Nota : Hanya mereka yang bersekolah era 90an hingga 2000an faham kot bengkel-bengkel motivasi kejadah ni. Aku memang menganggap bengkel motivasi ni sebagai persinggahan sekejap, pelepas lelah jek. Nothing much. Bawaklah naik flying fox, terjun bangunan turun bangunan, panjat gunung, demonstrasi kebakaran (?), ice breaking-kumpul ikut bulan eklahiran, warna baju dan sebagainya, semua itu hanyalah hangat-hangat pejuangan memboikot barangan yahudi! eh silap, hangat-hangat tahi ayam!

Melalut dah, aku nak condemn benda ni jek, yang lain aku taknak sentuh. Mungkin ada pihak yang terkesan dengan cara motivasi sebegitu but i was not the one. Dan ini adalah entri bersifat pendapat peribadi.

Back to business, jadahnya guna peratusan macam tu?
Ye pun nak buat magic dalam motivasi, perlulah berlandaskan jalan yang benar. Memang la betul Attitude atau sikap tu penting tapi kenapa pembuktian tu dijalankan sebegitu. Kalau satu ahri wartawan 360 atau 999 atau Cobaan Akhill Hayy datang tanya aku, pasal benda ni, aku cakap,

Dengan nada sopan sambil urut halkum," Yang paling penting adalah IMAN"


sekadar gambar hiasan.

Lantas kedengaran suara dari backstage berkata,

"IMAN baru I+M+A+N= 9+13+1+14= 37% Kalau UPSR tu gagal tuh!"

Lalu aku pun meludah beliau. Padan muka sapa suh perasan unik....

Simple Matematik kot. Sekolah darjah 3 ke 4 dah belajar pasal peratusan.
Meh sini aku nak ajar



x/total darab 100% then baru jadi peratus.

Untuk kes mengira 'markah' ATTITUDE :

100/total A sampai Z darab 100% baru dapat persen.

Haish. Ini la sebabnya TERDAPAT SEGELINTIR Melayu bengap Math! *OPSSSSSSSSSSSSS
dah habis cover da tu ek.

K lah. Benda macam ni pun nak buat entri kan...

ADA AKU KESAH......

Sekian dulu,

love,
jefri

p/s : berapa total A=1 tambah sampai Z=26 ? Ah kira sendiri. Takkan semua nak suap jek. Ini la sebabnya MELAYU.......suka makan nasi LEMAK. Eh, mana kaitannya?

Ops.

p/s 2 : Selamat hari raya. Maaf zahir batin. Selamat datang Zulkaedah.

Wednesday, September 21, 2011

Grenade aka Bom Tangan

Salam...salam...salam...

Pertama sekali, mari layan video lagu ini :



Kemudian, ini liriknya :

Easy come, easy go
That's just how you live, oh
Take, take, take it all
But you never give
Should've known you was trouble
From the first kiss
Had your eyes wide open
Why were they open?

[Bridge]
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, you did
To give me all your love
Is all I ever asked
Cause what you don't understand
Is

[Chorus]
I'd catch a grenade for you (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for you (yeah, yeah, yeah)
I'd jump in front of a train for you (yeah, yeah, yeah)
You know I'd do anything for you (yeah, yeah, yeah)
I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for you, baby
But you won't do the same

No, no, no, no

Black, black, black and blue
Beat me 'til I'm numb
Tell the devil I said "Hey" when you get back to where you're from
Mad woman, bad woman
That's just what you are
Yeah, you smile in my face then rip the brakes out my car

[Bridge]
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, yes you did
To give me all your love
Is all I ever asked
Cause what you don't understand
Is

[Chorus]
I'd catch a grenade for you (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on the blade for you (yeah, yeah, yeah)
I'd jump in front of a train for you (yeah, yeah, yeah)
You know I'd do anything for you (yeah, yeah, yeah)
I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for you, baby
But you won't do the same

If my body was on fire
You would watch me burn down in flames
You said you loved me, you're a liar
Cause you never ever ever did, baby

But, darling, I'd still catch a grenade for you
Throw my hand on the blade for you
I'd jump in front of a train for you
You know I'd do anything for you

I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes I would die for you baby
But you won't do the same

No, you won't do the same
You wouldn't do the same
Ooh, you'd never do the same
Oh, no no no 


Tak paham lepas tu nak guna google translate tapi hampeh betul sape admin yang jaga bahagian english-malay lalu anda berharap akan ada terjemahan lirik grenade yang lebih baik daripada google translate? Baiklah, mood aku tengah baik, maka berterima kasihlah padaku.

Lirik Grenande Versi Bahasa Melayu 
Bahasa Kebangsaan Cintailah Bahasa Kita
 Bahasa Jiwa Bangsa

Kau datang dan pergi sesuka hatimu,
Itulah cara kau hidup,
Terima dan terima tanpa memberi,


Aku patut tahu dari awal yang kau merupakan  masalah,
Dari ciuman kita yang pertama,
Mata kau terbuka semasa kita bercumbu?
Mengapa begitu? 


nota : selalunya sewaktu bercumbu (baca : ciumulut) mata akan terpejam rapat sebagai tanda menghayati cinta itu. Jangan tanya aku sebab aku tak pernah buat lagi benda tu. Eh, yang dah kahwin je boleh ye, dan jauhilah zina!

Telah kuberi segala yang aku ada
tapi segera kau campakkan ke tepi
kau campakkannya seperti sampah, ya, 
Cintailah aku hanya itu yang kupinta,
Hanya kerana kau tak tahu bahawa :


Aku sanggup menggenggam bom,
Toreh tanganku,
Aku sanggup melompat di hadapan kereta api, 
Kau tahu yang aku akan buat apa-apa sahaja untukmu
Aku akan menempuhi semua kesakitan ini,
Ambil peluru dan acukan kepada kepalaku ini,
Ya, aku sanggup mati demimu, sayangku


Tapi kau takkan pernah begitu


Tidak Tidak Tidak


Hitam hitam hitam dan biru (mungkin warna akibat kena belasah dengan pempuan tu)
Pukullah aku sehingga aku kebas
Katakan pada syaitan, aku kata Hey
Bila kau kembali pulang dari tempat asalmu

nota : ayat ini ditafsirkan sebagai perempuan itu berasal dari neraka (perempuan jahat la tuh!) dan sempat lagi nak kirim salam pada setan sebagai tindakannya nak menunjukkan yang dia takkan kalah pada syaitonnirrojim

Perempuan gila, Perempuan jahat,
Ya, itulah dirimu,
Ye kau senyum padaku kemudian kau rosakkan brek kereta aku!

nota : perempuan ini mungkin pernah kerja di bengkel atau pernah mengambil jurusan mekanikal di politeknik berhampiran! Awas!

Jika badanku sedang terbakar,
Kau hanya akan melihatku terbakar,
Kau bilang kau cinta padaku,
Tapi sebenarnya kau tak pernah, bukan?

Muzik video berakhir dengan Bruno Mars membunuh diri dengan cara melanggarkan diri dengan trak besar sambil beliau/arwah/mendiang/late mengusung piano besar gedabak yang diseret sepanjang jalan sambil ditegur orang tua dan orang bertatu.

...........

Oleh itu, english education sangatlah penting.
See, walau dah translate pada bahasa Melayu, mesej lagu ini tak berapa nak sampai kan.

Aku pun tak reti dah nak translate jadi ayat jiwang ke ayat kelakar ke ayat liriklagumelayu ke oleh itu aku semakin memahami kerjaya sebagai admin google translate, maafkan aku google translate kerana sering memaki hamunmu kerana terjemahanmu yang tah pape yang sebenarnya aku yang perlu dipersalahkan kerana aku selalu tidur dalam kelas BI.

Sebenarnya, mesej dari lagu grenade ini adalah lelaki  ni bengang la sebab perempuan yang disanjung, dipuja tak memberi balasan yang setimpal tapi lebih kepada memain-mainkan perasaan dia tu dia bengang sampai bunuh diri tu. MasyaAllah.

Lebih kurang macam tu la kot sinopsis karya Grenade aka Bom Tangan ni.
Eh tajuk punyalah catchy dalam bahasa omputeh bila dah translate, jadi Bom Tangan?

Oleh itu sekian dulu, jangan bercinta membabi buta

love,
jefri

p/s : Itulah Bruno Mars oi, cinta sesama manusia ni manalah kekal, manalah baik, manalah elok. Kalau kita cintakan agama, cintakan Tuhan, kompem cinta kita akan dibalas, diterima dan kita takkan pernah kecewa malah bahagia di dunia dan akhirat. *capai borang Imam Muda musim ketiga*

Tuesday, September 20, 2011

Ada Apa Pada Nama?

Salam...salam...salam..

Ceh tajuk nak serius-nampak-ilmiah je kan. Baiklah.
Begini kisahnya...

............

Minggu ini adalah minggu pengenalan persatuan pelajar atau juga dikenali sebagai M3P oleh rata-rata pelajar di tempat dia sedang belajar sekarang. Sesungguhnya menara gading bukanlah cuma tempat menimba ilmu malahan  tempat mencari kawan selain lubuk komunikasi. Irfan sudah tiga tahun belajar di situ. Bermakna sudah tiga tahun juga dia menyertai kelab yang sangat membantunya dari aspek lahiriah dan jasmani. Kelab Penyayang. Suka duka hidupnya banyak berkisar di situ. Itulah gedung pencariannya tentang erti kehidupan.

Irfan sungguh kacak, terkenal dan pintar. Tidak hairanlah ramai yang mencemburuinya. Kali ini, Irfan berusaha untuk menarik ramai pelajar baru yang mula mendaftar masuk dua minggu lepas supaya turut menyertai kelab penyayang itu. Mungkin dengan kelebihannya itu, Irfan mampu mencapai sasaran seribu pelajar yang akan mendaftar dengan kelabnya itu. Pada hematnya, semakin banyak pelajar yang mendaftar sebagai ahli kelab yang baru, semakin banyak sumber tenaga yang boleh digunakan untuk menjalankan gerak kerja program-program yang telah diatur sepanjang semester. Namun, Irfan tetap berpegang teguh pada prinsip kualiti lebih penting daripada kuantiti.

Sedang Irfan sibuk memujuk pelajar yang lalu-lalang untuk datang ke gerai kelab penyayang itu, Irfan berasa penat lalu ingin mengambil angin. Sudah tentu suatu pengalaman yang menjerihkan jika dari pagi hingga tengah hari Irfan sibuk merekrut budak.

Irfan berjalan-jalan di sekitar kawasan M3P. Pandangannya bukan lagi menyasarkan pelajar-pelajar baru, tetapi Irfan sedang mencari-cari santapan mindanya. Irfan lekas menolak pintu kedai buku, Unikeb.
Irfan melihat sekeliling. Didapatinya satu rak yang boleh berpusing-pusing dan diletakkan aneka key-chain.
Tertera tulisan pada setiap key-chain tersebut yang memamerkan nama-nama dan maksud di sebalik nama tersebut. Irfan mencari namanya, sekadar suka-suka untuk pengetahuannya. Irfan tetap yakin qada' dan qadar Allah itu satu ketentuan yang azali.


Telapak tangan Irfan yang putih mulus itu memegang dan menterbalikkan sebuah key-chain. Tertera nama IRFAN di situ.

Irfan tersenyum setelah membaca maksud yang tersirat di sebalik nama itu. Dalam senyumannya itu, Irfan segera mencampakkan key-chain itu ke lantai lalu berkecai.

"Irfan merupakan anak dari keluarga yang berada jatuh cinta dengan Natasha pada zaman kolejnya. Natasha yang sering dikatakan sebagai pembawa malang dalam keluarganya menggunakan telefon bimbit murah takda warna yang diikat dengan getah gelang sebab hak tu line clear. Natasha dicemburui oleh ibu tirinya si Rozie Othman dan adik beradik perempuannya, Fiza Elite dan macam biasalah cerita Melayu takkan tak tau lagi camne plot ngan subplot, klimaks dan anti klimaks lalu pengakhiran. Natasha diangkat sebagai judul drama ini dan disambung kepada musim kedua yang mengisahkan kehidupan mereka yang lebih dewasa dan macam biasalah cerita Melayu takkan tak tau lagi camne. Drama ini menggunakan lagu Liza Hanim Hohoho Horlick sebagai lagu temanya, Merawat Luka Terpendam."



....................



Sekian akidah blogging terpesong nak cerita benda lain, benda lain yang tertulis tapi mesej yang nak disampaikn itu ada. Ala, macam filem Ahmad Idham. *eh tiber kan!*


love,
jefri


p/s 0: Zaman 2004-2005 tu sibuk nak bagi nama anak Irfan kalau laki Natasha kalau perempuan.
p/s 1 : Entri yang betul-betul membincangkan mengenai Ada Apa Pada Nama lain kali la buat ek..Itupun kalau buat la ek....
p/s 2 : Kisah yang nak diceritakan adalah sama cuma tukar nama Irfan jadi nama jefri (T_T), scratch off the kacak, terkenal, dan pintar part, dan respon 'Irfan' terhadap namanya.
p/s 3 : Eh, marilah daftar sebagai ahli kelab Penyayang UKM, di aras 3 Pusanika UKM, bermula Isnin ni hingga Jumaat ni.
p/s 4 : inilah Irfan dalam citer Natasha tuh...


why did i choose this pic ek. eh suka hati la kan..

Saturday, September 17, 2011

ANTM All Stars Cycle17. luahan rasa. eh tiber je kan...~

Amaran awal : Bacaan ini mungkin tidak sesuai bagi mereka yang tak suka dengan rancangan-rancangan Hollywood dan dalam kes ini, America's Next Top Model. Selamatkan jiwa anda dengan keluar dari page ini serta-merta. Imma gonna start soon. Ready? Thank you.

Salam..salam...salam...

It's back. America's Next Top Model, always abbreviated by ANTM and it's now ANTM All Stars.
Sebelum ini, kita pernah dihidangkan dengan The Amazing Race All Stars, Survivor All Stars. All Stars bermaksud peserta-peserta pada musim lelepas dipanggil semula instead of new audition dan walah..jadilah new season dan dalam aspek ini, ANTM All Stars, cycle 17.



*serius tak penulisan?*

Sesungguhnya aku adalah peminat dan pengikut tegar siri ANTM sedari musim kedua lagi. The concept is as obvious as the title which is the search of Model. Speaking of MODEL, it includes the photoshoot, attitude and presence (impact).

Secara fakta, u can find lotsa more about ANTM here.. Of course in wikipedia kan.

Historically, I watched ANTM on 8tv since season 2, but vaguely. During my form 2 if not mistaken la. Then, proceeding until the cycle 8 when I subscribed to the Astro V channel (once upon a time) until I unsubscribed it which made cycle 11 as my last cycle to watch on tv. I did watch the cycle 12-current cycle (17) on youtube. Not so bad.

You can always conclude that I grew up with ANTM. I have watched many scenes. All the nerve-adrenaline-running are in mine. I watched how Tyra changed from the most supportive 'model tutor' towards the contestants in the very beginning of the cycle and starting cycle 10, I sensed that Tyra was more to commercial value side. The judges also.

And those were not my intended writing.

All I just want to say, as much as I am the follower of the series, I'd really hoped for the best contestant coming from each cycle to compete in this All Star series. True indeed there are some who are my favs but yeah, the power is so not on me to choose. *Fans' pick konon, Tyra!*

Ok lah, aku kononnya menulis dalam bahasa Inggeris untuk melampiaskan ketidakpuashatian. Sebenarnya aku baru jek habis tengok episod pertama ANTM All Star nih...Banyaks benda yang takpus hati!
  1. Drama (soon to be-dalam promo ada) yang cuba direka, can smell lah...
  2. Bosan...No magic so far...
  3. Ada penyingkiran. Haha tapi kena la ada kalah untuk ada pemenang kan. Tapi alangkah syioknya takde penyingkiran sebab kita dah develop minat pada peserta tu, watching how she had built all the way then got early elimination....But again, there must be elimination.....kan...But 1st episod dah ada penyingkiran. At least bagila 2, 3 episod baru penyingkiran kan...But yeah, costly..
  4. Photoshoot theme yang tak berapa nak best..Theme : personality. Then the final pic was being photoshopped! Crappy one. Urgh

    yes, this was the first called-out -_-''

  5. Live judging...I was like...It was so public humiliation; to them and to us who watch. Haru-biru, kecoh, bising, takde feel ANTM langsung, dah macam konsert plak...Boleh jek kot nak buat judging macam biasa, macam kat format ANTM kan. Nasib baik elimination ada buat kat private room as usual.
  6. Called-out yang tah pape. Agaknya Tyra lupa kot yang call out yang memula adalah dari yang terbaik then decreasing, in quality....Ni caca marba...
  7. Hate on Nigel. Sejak cycle 14 kot dia mula banyak cekadak banyak bunyik on something that is so not necessary, and now, his head that was nearly bald for every single cycle since cycle2-16 wihout fail, and now he is like, growing hair....Lagi menyakitkan hati...





Ok. Semoga episod dua lebih baik

love,
jefri

p/s : Oh, kalau nak tengok, sila layan atau subscribe jek channel ni,





Friday, September 16, 2011

aku yang di sini.

Salam...salam....salam...

Terus mood nak berblogging makin hilang dan pudar.

Sebabnya, my real life is so good, maka, mereka yang asyik update blog setiap detik dan saat tu kompem takde keje nak buat dalam real life kan....*matila kena hambat satgi dengan bloggers tegar*

Sebenarnya, mood blogging tadi sudah mari sebab ada pergi open house kat tempat aku ni.
My very first tu. For this year la kan...Eh, esok ada lagi.
Meriah fuh makanan, nasi beriani, rendang daging, ayam masak merah, kari daging, mihun sup.
Tapi tak amek gambar la..Aku kan bukan blogger tegar....~

Yang esok lagi meriah sebab menteri besar Pahang yang sponsor...
Giler tak giler tengoklah esok nanti camne. Pukul 2.00pm. Dataran Sekolah Sri Pelangai
Mari beramai-ramai....

Dah, mood dah pudar. Aku akhiri entri ini dengan mercu tanda kampung halamanku ini.

My Dear Felda Chemomoi....




tadaaaaa..eh tiber je kan...

dah dah...

love,
jefri

p/s : nak cerita pasal Felda Chemomoi? Nantilah, yes. secomel namanya, felda Chemomoi dilengkapi dengan pelbagai prasarana yang u can never imagine. Terima kasih. Nanti rajin aku update. (macam takrajin jek)

Monday, September 12, 2011

takde apa.

Salam...salam..salam...

Dah lama betul tak bersiaran, banyak benda berlaku nih.
Mana cerita beraya lagi, mana cerita pergi beraya lagi..
Cerita syok sendiri, makan hati, senyap-sunyi dan sebagainyaaa..

Betul banyak cerita ni nak cerita tapi malas betul nak taip...
Boleh tak kita jumpa face to face pastu aku citer semua siap-siap?
*sila ambil nombor giliran*

Takde apa lah kan...sapelah aku ni untuk diketahui *erra fazira*

Okay, hari ni hari pertama sesi pengkuliahan baru dan aku adalah pelajar tahun 3.
Tahniah.

Kemudian, kelas dah ada. Isk3.
Cuti berbulan-bulan pastu tiba-tiba kena absorb dan adsorb macam-macam..
haish.

Dah. Sebenarnya aku tengah demam ni. Kepala pening.
Malam tadi tidur gigil. Perggh selimut tebal satu, toto satu.
Lemak-lemak yang bergelimpangan pun tak mampu nak handle....
Panas sejuk panas sejuk. Tekak rasa pahit jek..
*tadah tangan  minta panadol*

Dah. Nak tidur pun takleh. Kepala rasa berat.
Nak online jek.haha.


love,
jefri


p/s : Ingatlah kawan-kawan, penyakit itu adalah penghapus dosa-dosa kecil selagi kita bersabar dengannya.
gituh..............

Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya Edisi Ucapan 2011

Salam...salam...salam...

Pening.Pening tengok kat wall fb penuh dengan ucapan raya (perasan)
Semua dok pakat nak wish raya. Meriah ke? I'd say no.
But maybe yes.

Oleh itu, aku juga di sini ingin mengucapkan Selamat Hari Raya
Maaf Zahir dan Batin. Segala kesilapan dan keterlanjuran menulis dalam blog ini,
harap dimaafi...

Minta maaf jugak la malas dah nak kongsi resepi kuih raya sebab dah lambat sangat kan.
Esok dah nak raya, kompem-kompem skang semua sibuk melemang, merendang, mengetupat dan sebagainya. Tahun depan panjang umur murah rezeki boleh lagi kongsi kan.....

Kemudian, tahun ini, akan raya di rumah tok kat Kg Bukit Gajah, Pelangai, Bentong, Pahang iaitu lebih kurang 15 minit perjalanan kereta dari rumahku di Felda Chemomoi, 28310 Triang, Pahang.

Hakikatnya, kampung aku tuh liputan rangkaian Celcom sangat miskin (poor).
Seperti kebiasaan, wishes yang dilontarkan pada malam raya semestinya berkisarkan ucapan selamat hari raya dan minta ampun dan maaf maka baiklah aku balas awal-awal,

"Selamat hari raya gak. Aku ampunkan korang dan maafkan aku gak. Sekian terima kasih"

Tapi kan, tahun ni tak dapat plak mesej dari Celcom nak ingatkan pasal talian sibuk pada malam raya dari pukul sekian-sekian ntah camne tah tak ingat dah. Agaknya fenomena laman sosial (direct je lah cakap FB) dah mengatasi kiriman ucapan raya melalui sms, kan?

Akhir kata, ini adalah ucapan-ucapan raya :

Dari fb aku :

Happy Eid Mubarak to all yang merayakannya yakni yang berpuasa/perasan berpuasa.Aku memohon maaf sekiranya selama kita berhubungan secara langsung atau tidak langsung dalam alam maya ini, ada salahsilapnya.Maafkanlah segala kesilapan ini.Kalau takpuashati ngan aku, sound direct jek, aku kalis.Takpe. Then we forgive-forgive la. Lastly pandu hati-hati di jalan raya,kalau korang orang penting,lambat pun orang tunggu,kalau korang orang tak penting, sampai awal pun orang tak layan.

Hadis Nabi :

Daripada Umamah r.a. bahawasanya Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda barangsiapa mengerjakan amal ibadah pada malam Hari Raya Aidilfitri dengan mengharapkan keredaan Allah semata-mata hatinya tidak akan mati pada hari kiamat sebagai matinya hati orang-orang yang kafir ingkar pada hari kiamat. 



Sabda Rasulullah s.a.w. diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a.
Maksudnya : Hiasilah Hari Raya kamu dengan Takbir dan Tahmid.
Di dalam hadis yang lain Rasulullah s.a.w. bersabda daripada Anas r.a.
Maksudnya: Hiasilah kedua-dua Hari Raya kamu iaitu Hari Raya Puasa dan juga Hari Raya Korban dengan Takbir, Tahmid dan Taqdis.

Dan sebagainya...



Ini pula ucapan raya tahun 1990, ouh nostalgia :



Akhir kata selamat berhari raya dan selamat menjamu selera di rumah sendiri. Hati-hati dengan kalori dan jauhi keracunan makanan, pastikan makanan itu halal dan toyyiba.

love,
jefri


p/s : wordless p/s :




Saturday, August 27, 2011

selamat merdeka raya edisi pra ucapan

Salam...salam...salam....


Selamat hari kemerdekaan



Selamat hari raya



love,
jefri

p/s : Yang indie version macam ni lagi best dari yang commercial kan...
Jadi, selamat hari raya dan selamat menyambut bulan kemerdekaan.



#ResepiKuihRaya : Biskut Arab

Salam....salam...salam...

Bersua kembali. Kini kita akan belajar cara-cara untuk membuat biskut Arab.
Kenapa Arab? I think it's just a matter of name. Main petik jek. Paham?

Baiklah. Dah buat resepi biskut makmur tadi? Tahniah.
Mari kita buat biskut Arab.
Terlebih dahulu, ingin saya tegaskan di sini, kalau aku buat kuih-kuih ni,
sangatlah tak suka nak guna sukatan 250g, 50g ke 150oz lah tahpape kan.
Rumah kita bukan ada penimbang.....

Bagus.

Sekarang, kita belajar nisbah sahaja yek,
Tepung gandum : Gula halus : Minyak Sapi = 2 : 1 : 1

Maksudnya, 2 cawan tepung gandum, 1 cawan gula halus, 1 cawan minyak sapi.

*minyak sapi tu tak payah nak cairkan*

Caraku, minyak sapi kan dijual dalam bentuk tin, aku beli yang paling kecil tu dalam 200g kot, habiskan semua, masukkan dalam mangkuk, pastu gunakan tin itu untuk sukat gula dan tepung gandum dengan nisbah Tepung gandum : Gula halus : Minyak Sapi = 2 : 1 : 1

Ok paham kan? Semua lulus Matematik UPSR kan? Bagusssssss

Setelah diadun menjadi doh, kalau lembik sangat, tambah tepung, kalau keras sangat, tambah marjerin atau butter atau lebihan minyak sapi. Making biscuits is all about creativity! Not that measurements! *tiber emo*

Ok. kemudian uli jadi bentuk bulatan kecil-kecilan dan bakar dalam oven untuk 15 minit bersuhukan 180C.
Kalau nak cantik atau perasan cantik, bolehlah letakkan ceri kecil-kecilan atau apa-apa sahaja yang dirasakan cantik atau perasan cantik.

Dah siap tu, masukkan la dalam cup kecil-kecilan ala yang biasa letak kuih sarangsemut tu bagi nampak cantik atau perasan cantik.

Suka hati lah kan...



kalau nak perasan cantik lagi, taburlah gula halus..


Kedua-dua boskut itu adalah daripada adunan yang sama. Biskut negroid itu terjadi lantaran overheat. Maaf aku terasyik online time ni. Moral : Jaga suhu dan masa anda. Negroid? Kenapa negroid? Racist much? Oh tidak..I think it's just a matter of name. Main petik jek. Paham?

Sekian dulu, selamat mencuba *gaya rancangan masakan kat tv*

love,
jefri


p/s : kenapa takde biskut Melayu? well, I think it's just a matter of name. Takde yang petik lagi nama tu. Paham? Thank youuuuuuu




#ResepiKuihRaya : Biskut Makmur

Salam...salam...salam...


Nak cepat-cepat taip entri ni, nak Subuh pastu nak tidur balik ni (isk2 buruknya perangai)
Baiklah, seperti yang tidak dijanjikan,
mari kita belajar buat kuih raya yang simple tapi grand....

Ye..aku sudah sedia maklum sekarang dah 27 ramadan,
Sempat lagi..sempat lagi untuk buat....
Sebab tu aku nak kongsi resepi ni...


Kuih raya pertama :

Biskut Makmur Aman Damai Bukan Versi Pahang

Bahan-bahan diperlukan
  1. Tepung gandum secawan
  2. Kacang tanah yang sudah dikisar secawan
  3. Marjerin cair dalam secawan
  4. Gula kastor aka gula kisarkasihancuq (Fransissca Peter-sekadar hiasan)


Peralatan yang mesti ada

  1. Mangkuk
  2. Sudu
  3. Cawan untuk menyukat (cawan free gift beli colgate pun boleh!)
  4. Tangan
  5. Oven yang berfungsi


Baiklah, dalam mangkuk, masukkan tepung gandum dan kacang tanah yang dikisar. Gaulkan bagi mesra dan ala-ala sebati. Nampak macam perasan dah sebati, masukkan marjerin cair perlahan-lahan. Gaulkan sehingga berjaya menjadi adunan yang boleh dikepal. Biasanya tak habis marjerin secawan tu. Patikan tak terlalu lembik, kalau lembik, tambahlah tepung! Making biscuits is all about creativity! Not that measurements! *tiber emo*

Kendian, dah siap jadi doh, bulatkan bulat-bulat masukkan atas tray dan bakar dalam oven untuk 150-170C selama 25minit atau sampai rasa masak. Masaknya sesebuah kuih adalah apabila warna kuih bertukar dari doh kepada keperang-perangan dan bottom kuih nampak garing (bukan hangit ye!)

Ambil sebuah mangkuk lain yang berisi gula kisar, tunggu bola-bola tadi sejuk, salutkan gula tersebut dengan cara golek-golekkan mereka. Kalau masa panas jugak gatai tangan nak golek dalam gula, sia-sia je lah sebab gula itu akan cair sebab kuih panas jadi tak nampak la efek gula tersebut maka tiadalah guna menyiram air ke daun keladi atau dalam konteks ini, tiadalah guna menggolekkan bebola kacang panas ke dalam gula kastor..
*buat-buat paham je la yek*


Taraaa...

Kalau ikut resepi ni ...
dapatlah dalam sedulang bakar yang besar atau dua dulang bakar kecil.
Kalau nak tambah adunan, guna je la nisbah 1:1:1
*jangan ponteng kelas Math*


Ini hasil betul-betul ye bukan carian gugel. Biskut ni ada yang panggil biskut makmur Sabah mungkin sebab orang Sabah buat cara gini. Orang Pahang punya cara kena isi inti bagai lah. Tidak kuasa kan sebab kita puasa....

Baiklah. Selamat mencuba *gaya rancangan masakan kat tv*

love,
jefri


p/s : kalau nak buat biskut Mazola, ganti marjerin dengan minyak Mazola, kalau tak mampu, minyak masak pun boleh, pastu tekap dengan acuan bunga-bunga, letak sebelah kacang tanah kat atas sebagai hiasan. God knows how easy that is...
p/s : suka hati aku lah nak tulis resepi ke nak tulis kisah aku ke apa! Ni blog aku! *tiber emo kali kedua*

Monday, August 22, 2011

solat terawih itu sunat. Mencuri itu haram.

Salam...salam...salam...

Punyalah lama kumpul semangat nak update blog, akhirnya terlaksana jua.
Maaf ye readers semua (perasan blog femes)

Pertama-tama sekali-kali, perasan busy makin berkurangan. Syukur.
Kedua-dua kali, nanti nak share resepi kuih raya kalau tak perasan busy.
(ouh paradoksnya ayat!)

Seterusnya, nak bercerita kisah di bulan mulia, Ramadan, maka, aku pun perasan alim pergi menunaikan solat terawih pada malam-malam Ramadan dengan menaiki motorsikal EX5-belian 2005. Berbeza sekali dalam tahun-tahun sebelum ini, tahun ini aku berterawih di kampung halaman sendiri. Secara sejarah, ingin saya singkapkan :

  • 1990-2005 : Tak ingat (aku dah tua-memory kurang-banyak makan fast food-sel otak banyak mati)
  • 2006 : Sangat jarang terawih sebab part time kerja kat kedai runcit Cik Mat yang paling 'best'tah pape, kitorang kerja situ, dia plak yang gi terawih. Masa ni form4. Time cuti sekolah maka LHDN jangan nak saman aku sebab menjadi pekerja underage.
  • 2007 : selalu gak pergi terawih (nak SPM-biasalah kan student..huhuuuuuuuu)
  • 2008 : kat matrik negeri sembilan. Masa ni rebel sebab first time berdikari eceh so Jarangggggggggggggggggg
  • 2009 : First year UKM. Rajin. Pergi dengan roomate. Naik turun daki tangga bukit Burhan nak ke masjid. fuh!
  • 2010 : Sama macam 2009 tapi meriah lagi.
  • 2011 : Sedang berlaku.


Maka itulah sedikit pekung di dada untuk dibuka buat tatapan umum. Ish3.
Tahun ini, motor aku suka sangat dijadikan sasaran kecurian. Kat masjid pun nak curi. Pelik tak.

Masjid + bulan puasa + Syaitan dirantai = Masih nak curi?


Sebagai fakta kes. 
Ni kalau nak trace cap jari ni senang sangat ni..
Dan aku memang malas nak basuh motor kereta apatah lagi.


Nampak lubang tuh? Patut ada penutup dia. 
Itupun mau curi ka? Agak-agak ribu-ribu kot kalau jual...
hurmmm



Sepatutnya rantai tu tak patut kelihatan. Kini rantai itu sudah berbugil.
Ini macam pun mau curi. -_-'



Cakap banyak nanti kurang pahala puasa yang entah seberapa ni kan...
Yang mencuri barang-barang ni pun bukan baca blog ni. Jadi aku berpesan pada yang membaca entri ini, sama-sama la kita menjaga kesucian bulan puasa ini di samping menambah amalan mulia di sepuluh malam terakhir. Kurangkanlah perbuatan mungkar sebab mangsa yang teraniaya akan menyumpah-seranah dalam bahasa yang takkan pernah kita dengari dan ingat ye doa orang yang berpuasa adalah mustajab. Doa yang teraniaya juga mustajab. Kalau orang yang berpuasa dan teraniaya macam kes ni, mustajab kuasa dua! Jangan main-main.


K lah. sekian dulu. :-D

love,
jefri

p/s : Aku akhiri entri ini dengan pantun dari fbku :

Tepung pelita harganya murah, 
Bekalan kuih untuk Aunt Senah, 
Pasang pelita keliling rumah, 
Solat terawih dia tak pernah...

Siapakah dia? Tak tahuuuuu


Thursday, August 18, 2011

salam ucapan dari pengucap eceh.

Salam...salam....salam...

Pertama sekali, wajib kita syukuri dan hargai peluang yang diberikan untuk terus bernafas dan bergerak (sebab ada yang suka duduk atas katil jek tak gerak-gerak) dan menjalani kehidupan seperti yang kita mahukan tapi Tuhan yang tentukan.

Tanpa membuang masa dan tenaga, aku nak ucapkan selamat hari lahir kepada diri sendiri semoga semuanya baik-baik sahaja. Umur yang meningkat bermaksud tanggungjawab dan amanah yang tersedia perlu disandang dan digalas dengan baik tak kiralah sebagai seorang pelajar, seorang anak, seorang warganegara, bumiputra Melayu, penganut agama Islam dan sebagainya.

Oleh itu, kad hari lahir yang aku tulis sendiri *nangis* ini khas untuk tatapan semua.



talent : diri sendiri berusia setahun
lokasi : kedai gambar depan hospital Mentakab
photog : apek Cina yang kerja kat kedai gambar depan hospital Mentakab
masa : back in 90s when I was one year old. 1991 rasanya.
peristiwa : baru lepas operate bisul kat ketiak
 *see, profesional tak? baru lepas sakit tu orang suh bergambar terus bagi komitmen yang jitu*

Macam biasa, aku nak ucap balas balik secara umum kepada semua yang sudi meluangkan masa untuk mengucapkan tahniah kepadaku yang beruntung masih hidup pada tanggal 14 Ogos 2011 disertai dengan ucapan-ucapan kesejahteraan. Terima kasih banyak-banyak.
(klik sini untuk ucapan tahun lepas)

Baiklah. Perasan sibuk tambah perasan penat ni. Kuih raya banyak dah buat. Korang mampu?
*Astagfirullah*

Eh jap, sebelum nak habiskan entri ni, mau kongsi cerita, masa 13 Ogos 2011 malamnya birthday aku tu, mak aku citer balik masa aku nak lahir *aww tacing tuh* Ceritalah pasal mak masuk hospital seminggu tapi aku takmau keluar-keluar. Masa tu nenek, sedara mara aku datang melawat jenuh tapi aku tak keluar-keluar lagi, Tanggal 14 Ogos 1990 JENG JENG JENG, abah cakap abah nak balik, nak amek baju ke apetah, then tengah harinya sewaktu tengah hari tengah azan Zohor aku pun lahir. Mak cakap aku takut kena tinggal. Haha. Time tu jugak doktor kat situ nak gi lunch hour..Ada plak, utamakanlah aku yang nak lahir ni...Etika..Etika..Etika bukan setakat insurans etika...Maka lahirlah aku...

Terima kasih kepada mak yang selamat mengandungkan dan melahirkan aku dengan jayanya. Abah yang dengan penuh tanggungjawabnya. Tok, Mak Long, Arwah Aki, Jeni, Jeti, Atan dan semua yang terlibat.
(trivia : Arwah Aki yang letak nama Muhammad Jefri bin Mohd Yusof)

Sambung cerita, kat rumah berpantang, selalu la nurse datang tengok perkembangan kan. Aku ni jenis tidur jek. Tak banyak aktif nak nangis-nangis macam jiran sebelah (jiran sebelah pun ada baby) Nurse tu cakap aku ni besar nanti tak aktif, masalah tulang la, otak lembap lah, susah nak belajar la, OKU ke apa tah ok itu semua dah overrated. Ada plak nurse cakap camtu depan aku dan depan mak aku....Etika..Etika..Etika bukan setakat insurans etika...Maka membesarlah aku.
Part yang tak aktif tu ada betul kot. Tapi takdelah kaitan dengan aku suka tidur waktu baby. Tak aktif sukan je tapi takdelah tak tahu sukan tu apa......Isk aktif la jugak takdelah tak aktif sangat..

Ah, yang penting I am on my way to finish my degree in 2013 and all of this while, I have been through many things and gained many many things. *apetah ayat*

Terima kasih sekali lagi semua yang mengenali diri ini. Tanpa kalian hidup ini tidak berseri.
*eceh*

love,
jefri

p/s : terima kasih 1st wisher, Ijah sepupuku, 2nd wisher, Aiman sahabat sekampung sedunia seakhirat, Elaine rakan sekos. God bless us!
p/s 2 : Aiman buat kek batik untuk bday aku. Terima kasih ;)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...