Wednesday, September 21, 2011

Grenade aka Bom Tangan

Salam...salam...salam...

Pertama sekali, mari layan video lagu ini :



Kemudian, ini liriknya :

Easy come, easy go
That's just how you live, oh
Take, take, take it all
But you never give
Should've known you was trouble
From the first kiss
Had your eyes wide open
Why were they open?

[Bridge]
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, you did
To give me all your love
Is all I ever asked
Cause what you don't understand
Is

[Chorus]
I'd catch a grenade for you (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for you (yeah, yeah, yeah)
I'd jump in front of a train for you (yeah, yeah, yeah)
You know I'd do anything for you (yeah, yeah, yeah)
I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for you, baby
But you won't do the same

No, no, no, no

Black, black, black and blue
Beat me 'til I'm numb
Tell the devil I said "Hey" when you get back to where you're from
Mad woman, bad woman
That's just what you are
Yeah, you smile in my face then rip the brakes out my car

[Bridge]
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, yes you did
To give me all your love
Is all I ever asked
Cause what you don't understand
Is

[Chorus]
I'd catch a grenade for you (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on the blade for you (yeah, yeah, yeah)
I'd jump in front of a train for you (yeah, yeah, yeah)
You know I'd do anything for you (yeah, yeah, yeah)
I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for you, baby
But you won't do the same

If my body was on fire
You would watch me burn down in flames
You said you loved me, you're a liar
Cause you never ever ever did, baby

But, darling, I'd still catch a grenade for you
Throw my hand on the blade for you
I'd jump in front of a train for you
You know I'd do anything for you

I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes I would die for you baby
But you won't do the same

No, you won't do the same
You wouldn't do the same
Ooh, you'd never do the same
Oh, no no no 


Tak paham lepas tu nak guna google translate tapi hampeh betul sape admin yang jaga bahagian english-malay lalu anda berharap akan ada terjemahan lirik grenade yang lebih baik daripada google translate? Baiklah, mood aku tengah baik, maka berterima kasihlah padaku.

Lirik Grenande Versi Bahasa Melayu 
Bahasa Kebangsaan Cintailah Bahasa Kita
 Bahasa Jiwa Bangsa

Kau datang dan pergi sesuka hatimu,
Itulah cara kau hidup,
Terima dan terima tanpa memberi,


Aku patut tahu dari awal yang kau merupakan  masalah,
Dari ciuman kita yang pertama,
Mata kau terbuka semasa kita bercumbu?
Mengapa begitu? 


nota : selalunya sewaktu bercumbu (baca : ciumulut) mata akan terpejam rapat sebagai tanda menghayati cinta itu. Jangan tanya aku sebab aku tak pernah buat lagi benda tu. Eh, yang dah kahwin je boleh ye, dan jauhilah zina!

Telah kuberi segala yang aku ada
tapi segera kau campakkan ke tepi
kau campakkannya seperti sampah, ya, 
Cintailah aku hanya itu yang kupinta,
Hanya kerana kau tak tahu bahawa :


Aku sanggup menggenggam bom,
Toreh tanganku,
Aku sanggup melompat di hadapan kereta api, 
Kau tahu yang aku akan buat apa-apa sahaja untukmu
Aku akan menempuhi semua kesakitan ini,
Ambil peluru dan acukan kepada kepalaku ini,
Ya, aku sanggup mati demimu, sayangku


Tapi kau takkan pernah begitu


Tidak Tidak Tidak


Hitam hitam hitam dan biru (mungkin warna akibat kena belasah dengan pempuan tu)
Pukullah aku sehingga aku kebas
Katakan pada syaitan, aku kata Hey
Bila kau kembali pulang dari tempat asalmu

nota : ayat ini ditafsirkan sebagai perempuan itu berasal dari neraka (perempuan jahat la tuh!) dan sempat lagi nak kirim salam pada setan sebagai tindakannya nak menunjukkan yang dia takkan kalah pada syaitonnirrojim

Perempuan gila, Perempuan jahat,
Ya, itulah dirimu,
Ye kau senyum padaku kemudian kau rosakkan brek kereta aku!

nota : perempuan ini mungkin pernah kerja di bengkel atau pernah mengambil jurusan mekanikal di politeknik berhampiran! Awas!

Jika badanku sedang terbakar,
Kau hanya akan melihatku terbakar,
Kau bilang kau cinta padaku,
Tapi sebenarnya kau tak pernah, bukan?

Muzik video berakhir dengan Bruno Mars membunuh diri dengan cara melanggarkan diri dengan trak besar sambil beliau/arwah/mendiang/late mengusung piano besar gedabak yang diseret sepanjang jalan sambil ditegur orang tua dan orang bertatu.

...........

Oleh itu, english education sangatlah penting.
See, walau dah translate pada bahasa Melayu, mesej lagu ini tak berapa nak sampai kan.

Aku pun tak reti dah nak translate jadi ayat jiwang ke ayat kelakar ke ayat liriklagumelayu ke oleh itu aku semakin memahami kerjaya sebagai admin google translate, maafkan aku google translate kerana sering memaki hamunmu kerana terjemahanmu yang tah pape yang sebenarnya aku yang perlu dipersalahkan kerana aku selalu tidur dalam kelas BI.

Sebenarnya, mesej dari lagu grenade ini adalah lelaki  ni bengang la sebab perempuan yang disanjung, dipuja tak memberi balasan yang setimpal tapi lebih kepada memain-mainkan perasaan dia tu dia bengang sampai bunuh diri tu. MasyaAllah.

Lebih kurang macam tu la kot sinopsis karya Grenade aka Bom Tangan ni.
Eh tajuk punyalah catchy dalam bahasa omputeh bila dah translate, jadi Bom Tangan?

Oleh itu sekian dulu, jangan bercinta membabi buta

love,
jefri

p/s : Itulah Bruno Mars oi, cinta sesama manusia ni manalah kekal, manalah baik, manalah elok. Kalau kita cintakan agama, cintakan Tuhan, kompem cinta kita akan dibalas, diterima dan kita takkan pernah kecewa malah bahagia di dunia dan akhirat. *capai borang Imam Muda musim ketiga*

2 comments:

Wyna Nubies said...

As Salam,

tragisnya lirik ni bila di melayukan..erkk!!! *_*

Jefri said...

Was salam (eh camtu kot cara jawab untuk As salam?) Baiklah. Waalaikumsalam....

Tapi lirik dia sangat bermakna k!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...