Saturday, June 18, 2011

tarik wig bersama makcik. gituh.

Salam..salam...salam...


Semalam masa tengah-tengah drive, memasuki perkarangan Felda Chemomoi (which is of course my place) aku teringat sesuatu yang berlaku pada cuti sem 1 tahun dua sewaktu aku bekerja membantu di gerai jualan aneka buah-buahan dan hasil kampung, aku didatangi pelanggan, seperti biasa namum kali ini pelanggan yang bukan dari kebiasaan lalu aku ingin menceritakan kisah itu di sini walau kisah itu sudah lama berlalu dan sesungguhnya kisah ini adalah eksklusif untuk dikongsi bersama maka bersyukurlah bahawa anda sedang membaca sebuah kisah yang eksklusif.......................(fuh!)

..............



gituh ubi kayu yang dijual ala-ala kat sex shop midvalley kah?

Hari tu aku ada ubi kayu untuk dijual. Mak cik ni datanglah dengan motor skuternya. Makcik ni antara keje sampingan dia adalah menjual kuih kat pekan sari (baca:pekan sehari). Lalu dia belek-belek lah ubi kayu tuh.
Aku bajet dia nak beli untuk buat kuih talam ubi atau lepat ubi. takkan plak dia nak jolok ubi kayu tu kat celah-celah kehidupan pulak kan
(nada geram, petunjuk yang makcik ni ada unsur negatif untuk diceritakan)

Ok. Perbualan.
(sedikit persamaan matematik : MC=makcik heyynaar ituh, X=AKU)

MC : Berapa harga sekilo ubi nih?
X : 2 hengget..*muka kekwat*

MC : Amboii...dah macam duk bandar dah jual harga mahal-mahal..
X : Oi MC, ni ubi bukannya tanam petik cangkul wateva kat belakang umah. Ni beli dari orang pastu jual balik...mesti la nak untung sikit...Harga jualan ni pun tak sampai separuh dari harga modal tau!

MC : Amboi..amboi..amboiiii...
*cuba buat gaya azwan ali tapi dia lagi suckssss*
Kemain kuang ajar ko ye. Aku ni nak murah sikit jek, aku ni meniaga...
It's not that i cannot afford it! (itu aku translate sendiri)
X : haa..yelah tuh..yang makcik nih meniaga dulu harga seketul dua posen kuih skang nape plak ikut bandar jual kuih 3 ketul singgittttt
*tonjol-tonjol muka macam mintak penampar*

MC : tak guna punya budak..ptttuiiihhhh..(ludah kat muka aku)
X : hanjengggg punya makcik.
(kentut dalam-dalam lalu pekup guna tangan pastuh tekup kat muka makcik tuh)

MC : banjingan looo..*tiiba sinetron*
(makcik tu mengamuk, dia sepah-sepahkan barang-barang kat kedai tuh)

X : @#$%^&*()(*&^%$# (mencarut orang Melayu)
*terus mintak wig dari salon berhampiran maka acara tarik rambut bermula*

Insiden itu berakhir dengan kehilangan dara makcik itu yang tercicir sewaktu rambut pelesu makcik itu jatuh di celah-celah kehidupannya. Makcik tuh dara ke?



motif makcik-makcik desa nih tarik tali...kami tarik wig ok.....


................


Nampak sangat menipu kan? Tapi sebenarnya itulah imaginasi aku yang aku nak sangat jadi nyata.
Maaf kalau terlucah atau terkurang ajar. gituh.

The real thing was

MC : Berapa harga sekilo ubi nih?
X : 2 ringgit *muka nak senyum taknak senyum*

MC : Amboii...dah macam duk bandar dah jual harga mahal-mahal..
X : Diam jek taknak layan customer camnih.
*aku yakin sangat kalau dia tak beli takkan sebabkan aku jadi miskin hina dina*

MC :  Timbang ni kira berapa...
Dan seterusnya..

..................

Begitulah.
Kita yang meniaga ni sebenarnya ada adabnya,
kita yang membeli ni pun ada adabnya.
Kalau kita saling menjaga adab ini........
pasti kita akan hidup dalam keadaan yang harmoni
bak keluarga SINGER Menawan Keluarga Bahagiaaaaa.....


 Smartshopppppppp....*tiiba

.................

sekian dulu..c yaa

love,
jefri

p/s : kisah ini bukan direka cuma plot diubah pada dialog pertama itu sahaja.
p/s2 : budi bahasa budaya kita *pose dato' Siti  Nurhaliza*
p/s3 : berniaga adalah 9/10 pintu rezeki. gituh.

4 comments:

Anden Fauzan Ja'afar Hussain said...

heynarrrrritaaa~`

IQBAL ZARIN said...

penuh adegan TIIBAAJAHHH! ahahaha...

Tuan Tanah - Jefri said...

ojan : paku dulang paku serpih. cakap orang, ko yang lagi heyyynnaaarr....*eh, pentun ke tuh?

Tuan Tanah - Jefri said...

ekebal: *tgh tunggu call dari produser pilem. xsabar nak blakon cter 3 alam. *tiiba kan*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...