Wednesday, December 30, 2009

lets review!

salam..salam..salam...

semalam nak sambung citer pasal pergi mid valley...
tapi bukan itu yang nak dicoretkan di sini..

kali ni, aku nak review filem yang aku tonton semalam yang aku rasa penting untuk aku review sebab aku nak sangat review !

ok..semalam tengok citer mualaff..
memang dah lama aku tunggu citer ni keluar..
dari yasmin hidup sampai la dia dah jadi arwah..
tapi ada hikmah gak citer ni baru keluar sekarang sebab citer ni 18pl..
sebab sepatutnya cerita ni ditayangkan tahun 2007 ( umur 17 )

tapi yang aku hairannya kenapa filem ni di bawah kategori 18pl..
aku rasa ok jek kalu nak tengok even for the kids..lagi bagus tengok ada la!
bagi kesedaran sikit...

sepanjang pemerhatian aku menonton filem ni, aku rasa ini filem trbaik yasmin n filem terbaik aku tengok..!!! ha...nak kata apa..??? kalau tak tengok, memang korang tak tengok la kan..

so, aku nak list out apa yang aku suka n xsuka pasal filem ini...


SUKA :

1. skrip n lakon layar die best...semua yang berlaku n diucap adalah bermaksud/bermakna
n tak sia-sia dilakukan..

2. lawak die best n cerdik...( this is what lack in today malaysia's films )

3. ada kontroversi berkaitan agama yang mencabar pemikiran aku untuk difahami macam boleh ke buat macam tu? tak salah ke? dan jawapannya akan dapat kita tahu sendiri..

4. then ada adegan2 yang mungkin tak boleh diterima oleh sesetengah orang
yang mana bagi aku takde lah apa sangat kecuali satu jek adegan..


ADEGAN YANG BEST/JADI ISU :

a. amani n aleysha selalu ambil petikan dari kitab injil, quran n kitab cina
bila berkaitan dengan sesuatu situasi


b. ayah amani tak segan nak ajak tetamu dia minum arak tapi tak mau salam ngan tetamu itu yang baru lepas tangan dijilat anjing...ceh !


c. pelayan kelab malam yang kawan sekerja amani kat pub bagi duit pada amani walaupun tak berapa suka dengan sikap amani yang offer mineral water instead of beer to the customers.


d. amani n aleysha selalu membacakan surah al baqarah pada kanak2 cina yang koma didera ayahnya


e. brian cium alas rambut, bra n maybe seluar dalam amani time mengemas rumah amani


f. amani n aleysha berpelukan selepas solat selepas kepala amani dibotakkan


g. brian ditinggalkan bogel di padang permainan oleh ayahnya selepas kantoi baca majalah porno rahib kristian n wat 'perkara nakal dalam bilik'
( yang ni kontroversi coz brian just tekup tuut dia dengan tapak tangan jek! )


h. aleysha dihantar sekolah di sekolah katholik yang ada gereja..anak pak imam pun ada!


i. brother anthony n cikgu brian melawat amani n aleysha kat umah n perkara misteri berlaku n diorang boleh buat bodoh jek sedangkan brother n cikgu tu takut2..


j. penggunaan bahasa inggeris hampir 90% dalam filem ni tapi takpe, ada subtitle..



TAK SUKA


1. jurukamera macam ape tah..gambar goyang2...

2. panggung kecik jek, penonton tak ramai..huh tak meriah sangat dah..




itu saja yek review filem muallaf..wah rajin tol wat review...
aku nak review filem yang aku tonton semalam yang aku rasa penting untuk aku review sebab aku nak sangat review ! kalau korang ada rm10, masa free, sila la menonton ek..daripada tengok filem yang sampah macam sifu tongga, rasukan ablasa, skrip 7707, beach boys senario n ape2 jek lah yang sampah..



memang best ! memang tak rugi tengok !

k lah..sekian dulu.. c yaa...




love,
jefri




p/s : tengok gak avatar semalam..best gak..kagum ngan cgi die..lenguh tengok 2jam setengah...tp tetap prefer muallaf..;)




4 comments:

h.i.e.D.a.a said...

wah. syoknyer tgk wayang! aku nk tgk avatar pn xlepas2. huhuh

J.E.F.R.I said...

syok !
memang ramai gler tgk avatar..pecahpanggung tol!

Aleya Hlovate said...

hei...br arini aku berpeluang bace blog ko ni..rasew x saba nak tggu filem muallaf tu kuar kat tv.....tp...mesti byk potong...alaaa x best la plak...!!!apepun thanx sbb kongsi citer muallaf ni kat aku ...kk....see ya!!!@-@

J.E.F.R.I said...

isk tggu kuar kat tv plak..time raya kot..ntah lpas ntah tdak..??? hmm..
2 laa tgk kat wyg xde potong2 pun..
welcome..kk..c yaa..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...